D2S és D2R típus közötti különbség

Sokszor szembesültünk a kérdéssel, hogy mi a különbség a D1S és D1R, D2S és D2R vagy bármelyik D_S / D_R foglalatú xenon izzók között, mivel a működési paraméterek majdnem ugyan azok, a foglalat is nagyon hasonló, mégsem mindegy melyik kerül az autóba.

A gyárilag xenonnal szerelt lámpatestek alapvetően két kategóriába sorolhatóak: projektoros és reflektoros kialakítású.

Reflektoros és projektoros kialakítás (forrás: Osram)

Reflektoros és projektoros kialakítás (forrás: Osram)

Reflektoros lámpához való izzóknál egy fordított U alakú kitakarás található, ami segít a sötét-világos határvonal kialakításában – ezeknél a típusoknál a foglalat elnevezése “R” betűvel végződik, pl.  D2R, D4R stb. Fényerejük kevesebb az “S” típushoz képest (3200lm helyett 2800lm), viszont a kitakarás nélkül már nem lenne szabályos a vetítési kép, jobban vakítaná a többi közlekedőt.

Projektoros lámpához való izzónál nincs semmilyen kitakarás, az optikai rendszer önmagában képes megfelelően “megformálni” a fényt – jellemzően jobb fényhasznosítással rendelkeznek az ilyen lámpák, illetve jobb a vetítési képük is. A foglalat nevében “S” található, pl. D1S, D2S, D3S, stb.

Miért nem szabad a fenti típusokat felcserélni?

Ha “R”-es izzó helyére “S”-est rakunk akkor megnövekedett szórt fénnyel számolhatunk, azaz jobban vakítja a többi közlekedőt. A vetítési kép sem lesz szabályos, így mindenkit lebeszélnénk erről – cseréljük mindig azonos foglalatúra.

Ha “S”-es izzó helyére “R”-es izzó kerül, akkor pedig alacsonyabb fényerővel szembesülhetünk és a vetítési kép is romlani fog – ezért ezt felcserélést sem javasoljuk.

D2S és D2R izzó közötti különbség (forrás: Osram)

D2S és D2R izzó közötti különbség (forrás: Osram)

Mi akadályozza meg, hogy más foglalatút használjak?

A xenon égők talpkialakítása olyan, hogy alapvetően csak a megfelelő izzót lehet behelyezni. Minden esetben egy szögletes és egy félkör alakú bevágás van a talp részén, és ez utóbbi mindegyik típusnál máshol található. Ez igaz a nagy gyártókra (Osram, Philips, GE, stb), de utángyártott izzónál előszeretettel alkalmazzák az “univerzális” kialakítást – a foglalat tartalmazza az összes lehetséges félkör kivágást. Ez alapvetően nem probléma addig, amíg foglalat-azonos típus rakunk be, de a véletlen cserétől nem véd meg.

Foglalat kialakítás (forrás: Osram)

Foglalat kialakítás (forrás: Osram)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *