Xenon elektronika élettartamának növelése

Talán kevesen tudják, de némi odafigyeléssel akár sok tízezer forintos költségtől is megkímélhetjük magunkat – nem beszélve a beszerzés, csere vagy javítás fáradalmairól.

Első számú közellenség: víz

Mindenki tudja, hogy az elektronikus eszközök nagy ellensége a víz – de talán kevesebben gondolnák, hogy a beázás a vezető meghibásodások között szerepel. A lámpa környezeti hatásból kap minden félét: viz, hideg-meleg, rázkódás, kő, stb.

A xenon vezérlők leggyakoribb elhelyezése a lámpák alja, így ha bármilyen oknál fogva víz jut a lámpatestbe, az szinte biztos, hogy a végén az elektronikában landol. Vízből pedig nem kell sok, a több száz volton működő elektronikának egy kis páralecsapódás is elegendő, hogy az áram új utat találjon magának. Ahol pedig utat talál a villamos ív, ott rövid időn belül szenesedett alkatrésszel találkozhatunk.

Ezért tanácsoljuk, hogy a lámpa szerelőnyílásait minden izzócsere után alaposan ellenőrizze le mindenki, ezen felül még érdemes repedések, törések nyomai után kutatni az esős évszakok előtt – egy-egy nagyobb vihar után sokkal több beázott trafó érkezik hozzánk javításra!

Továbbá, ugyan nem mutat jól, de érdemes az elektronika és a lámpatest illeszkedésénél valami vízálló, de eltávolítható tömítőanyaggal alaposan körbe kenni. Sok elektronika gumi tömítéssel illeszkedik és ez az idők során kikeményedik és már nem tömít olyan tökéletesen, mint új korában.

Ha pedig párásodást tapasztalunk, akkor haladéktalanul keressük meg a hiba forrását, mert csak idő kérdése, mikor lesz nagyobb baj. Előfordulhat, hogy nem találjuk meg a víz bejutásának helyét, ilyenkor érdemes megnézni a tömítések állapotát, takarófedelek illeszkedését, illetve apró hajszálrepedések is okozhatják, hogy víz kerül a lámpába.

A csendes gyilkos: rendellenes működés

A víznél kevésbé egyértelmű tényező, érdemes figyelni minden olyan dologra, ami nem számít normális működésnek. Az izzó és a trafó élettartamára is negatív befolyással van a gyakori be- illetve kikapcsolás. Nem a napi használatban előforduló kapcsolgatásokra, hanem a menet közbeni rövid kialvásokra, vibráló fényre érdemes felfigyelni. Az elektronikák legtöbbször a bekapcsolás során mennek tönkre, a felsorolt problémákat pedig nem a trafó, hanem legtöbbször az izzó, ritkábban a kábelezés okozza – ilyen esetekben a trafó tönkremenetele csak következmény, az okokat ugyanúgy meg kell szüntetni.

Érdemes leellenőrizni az égők állapotát, az árulkodó jelekről már írtunk itt.

Minőséges izzó használata

Vannak elektronikák amelyek kifejezetten kényesek az izzó minőségére (pl. Valeo, Mitsubishi). A meghibásodás nem feltételnül azonnal történik, hetekig is problémamentesen üzemelhet, mégis tönkre tud menni a trafó ha nem megfelelő az izzó. Jó minőségű izzóval jelentősen csökkenthető az előző pontban szereplő hiba is, mert sűrűn a gyengébb minőségű izzó vezet vibráló fényhez, kialvó izzóhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *